جمعه 30 مهر 1389

Ghormehsabzi supplementary


دستور عمومی طبخ قرمه‌سبزی همانی است که این‌جا و آن‌جا فراوان نوشته‌اند و نمونه‌های خوب و تضمینی‌اش را هم می‌توانید در همین اینترنت به راحتی بیابید. من فقط چند نکته‌ی تکمیلی به نظرم آمده است که اگر امتحانشان کنید٬ ضرر نکرده‌اید.

اول این‌که سبزی باید زیاد تفت داده شود. آن‌قدر که رنگش کاملن تیره شود. معتقدم حتی کمی ته‌گرفتن سبزی می‌تواند در بهتر شدن طعم خورش در انتهای کار مؤثر باشد.

دوم٬ بی‌توجه به توصیه‌های پزشکی٬ قرمه‌سبزی از آن دسته غذاهاست که چربش خوشمزه است. در هنگام تفت دادن سبزی در میزان روغن خست به خرج ندهید. اگر می‌خواهید بدهید٬ قرمه‌سبزی را حرام نکنید. چیز دیگری بخورید.

سوم٬ در هنگام تفت دادن گوشت٬ از زردچوبه‌ی فراوان غافل نشوید.

چهارم٬ لوبیا‌ها را -که حتمن یک ساعتی خیس داده‌اید- مستقیم وارد خورش نکنید. بلکه حتمن آن را هم چند دقیقه‌ای همراه با گوشت تفت دهید.

پنجم٬ صرف زمان کافی برای جا افتادن شاه‌کلید خوشمزه‌ شدن قرمه‌سبزی است. به کمتر از ۴ ساعت اصلن فکر نکنید.

ششم٬ دیده‌ام بعضی‌ها –که معتقدند قرمه‌سبزی بیات خوشمزه‌تر است- آن را یک روز زودتر درست کرده٬ در یخچال نگهش می‌دارند و روز بعد گرمش می‌کنند و می‌آورندش سر سفره. به نظرم ایده‌ی درستی است٬ ولی دست کم برای من آماده بودن قرمه‌سبزی و نخوردن آن و صبر کردن تا فردا از محالات است. شما اگر می‌توانید ناز شستتان.

هفتم٬ نکته‌ی عمومی در مورد خورش‌ها این است که آن را زیاد هم نزنید. با شعله‌ی کم بگذاریدش به حال خودش تا کم کمک جا بیفتد و مطئن باشید که گوشت‌ها و لوبیاها جایشان امن است. یادتان نرود که قرمه‌سبزی در انتها نباید آبکی باشد٬ بلکه باید روغنی باشد و تو چه می‌دانی قرمه‌سبزی جا افتاده‌ی روغنی چیست.

هشتم٬ افزودن کمی آب‌غوره -بسته به حجم غذا- پیش از اتمام کار٬ طعم خورش را دیگرگون خواهد کرد. نقش این آب‌غوره را نه فقط در قرمه‌سبزی٬ که در بسیاری دیگر از غذاهای ایرانی دست‌کم نگیرید.

نهم٬ گول کسانی را که دستور اضافه کردن قارچ و این‌جور چیزها را به قرمه‌سبزی می‌دهند نخورید و دنیا و آخرت خودتان را در معرض خطر قرار ندهید.

دهم٬ بعضی مازندرانی‌ها بادمجان هم در قرمه‌سبزی می‌اندازند. شیوه‌اش این است که بادمجان‌های قلمی را به صورت درسته سرخ کرده و کمی قبل از آماده شدن خورش –مثلن ۱۰ دقیقه پیش از آن- در خورش بیندازید. من خودم اگرچه از طرفدارانش هستم٬ اما چون به واقع حوصله‌ی سرخ کردن بادمجان را ندارم٬ قیدش را می‌زنم. شما اگر اهلش هستید و وقتش را دارید٬ بسم‌ا…


یازدهم٬ چه می‌شد مرا هم دعوت می‌کردید؟

نظرات بازدید کنندگان

  1. Soso گفت:

    وای ما عاشق قرمه سبزی ام!
    تمام نکته ها به جا بود جز ۹ که من اصلا دوست ندارم!
    خوب که امروز قرمه داشتیم وگرنه دپ می شدم!
    با این حال می شه منم دعوت کنید؟؟!

  2. Anonymous گفت:

    البته با بکاربردن این نکات قرمه سبزی خوشمزه ای خواهید خورد ولی آیا باید سلامتی مان را به خاطر شکم فنا کنیم؟؟؟
    البته بعضی از مازندرانی ها از کدو سبز سرخ شده هم استفاده می کنندها!

  3. Anonymous گفت:

    البته با بکاربردن این نکات قرمه سبزی خوشمزه ای خواهید خورد ولی آیا باید سلامتی مان را به خاطر شکم فنا کنیم؟؟؟
    البته بعضی از مازندرانی ها از کدو سبز سرخ شده هم استفاده می کنندها!

  4. اكبري گفت:

    جالب بود فقط قسمت بادمجان را با تمام ارادتی که به بادمجان و فراورده هایش!!! دارم نمی‌توانم درک کنم. اولین باری است که راجع به بادمجان در قورمه سبزی می شنوم!!!!!!!!

  5. مهسا گفت:

    بادمجان؟ اصلا حرفش را هم نزن! حیف قورمه سبزی نیست؟
    من هم برای کسانی که لیمو عمانی را دوست دارم توصیه می کنم که با حوصله آن را نصف کنند و فقط پره های داخلی را به غذا اضافه کنند. تخمه ها غذا را تلخ و پوست خارجی آن را کدر می کند

  6. Anonymous گفت:

    وای گفتی قورمه سبزی و کردی کبابم!!!
    عاشق قورمه سبزی هستم ولی فقط قورمه سبزی که خودم پخته باشم….
    هر از چند گاهی خانواده را به این فیض میرسانم
    لیمو عمانی را با چنگال چند تا سوراخ کنید و تو قورمه سبزی بریزید نمی دونی لیمو قورمه چه مزه ای داره….. اصلا هم به حرف مهسا گوش نکن که بخوای فقط پره های داخلیشو تو خورش بندازی
    نوش جان!!!!!!!

  7. Anonymous گفت:

    وای منم قورمه سبزی می خوام، تو این غربت هم کسی نیست واسه من قورمه سبزی بپزه، قورمه سبزی های مامانم معرکس، مامان جون عاشقتم
    امشب فکر کنم خودم باید آستینی بالا بزنم و هنرهایم را رو بکنم
    بفرمایید قرمه سبزی ترش و جاافتاده با سبزی تازه………
    sogoli

  8. sina گفت:

    aali oveis.rafti oonja phd begiri ya dari too restoorane irani kaar mikoni?rasti nagofti range sabze ghorme sabzi ro key bayad berizim toosh?aya az robe gojeh ham mishe estefade kard vase inke ghaza ghahvehe beshe?ya rahaye digehee hast?

  9. مهسا گفت:

    آشپزباشی، هرچند من شنیدم مازنی ها با گیلکی ها بد اند! اما شاید این لینک دیدنش بد نباشه 😉
    آشپزی گیلکی
    http://lakoo.tripod.com

  10. Anonymous گفت:

    سینا،رب گوجه نریزی توش!
    رب انار اونم خیلی کم می شه ریخت ولی خوب با همون لیمویی که چندتا سوراخ کرده باشی اش هم طعم عالی داره

  11. توحید گفت:

    اویس جان باید اعلام کنم که شدیدن با موارد یک و دو مخالف هستم. به نظر من باید سبزی تا حد امکان کم تفت داده بشه، و در مصرف روغن هم میانه روی کرد. از قرمه سبزی که زیاد تفت داده شده باشه خوشم نمیاد، دوست دارم حس سبزی رو توش احساس کنم.
    درمورد پنج و شش هم کاملن باهات موافقم. البته برای من همون ۴ ساعت هم زیاده، برای همین وقتی پای قرمه سبزی درمیون باشه، معمولن دوبار نهار می خورم! اصولن باید قرمه سبزی رو اینقدر زیاد درست کرد که به توان براحتی برای ۲ یا ۳ روز استفاده کرد.
    🙂
    البته من خودم هیچوقت افتخار طبخ قرمه سبزی رو نداشتم، اما همیشه سعی می کنم بر عملیات طبخ نظارتی داشته باشم :))

دیدگاه شما